Çok değerli birine, çok değerli bir günde, kendimce en değerli hediyelerden birini göndermiştim. Geçen sene bu zamanlar Fethiye’de, bahçenin en güzel yerine dikildiler. 10 gün önce ilk meyvelerin haberini ve fotoğraflarını aldım. Fidanlar ağaç olmaya karar vermiş ve ilk meyveleri görünmüştü bile.
Henüz bu sene, üretim yapabileceğimiz kadar mahsülüm olmayacak. Ancak bu reçete, bana tarifsiz duygular yaşatan, iki kayısı için. Hem tebrik, hem teşekkür hem de kutlama… Ekmek benim için daima bereket demek. Fidanlara bereket olsun, her türlü zorluğa göğüs gersinler diye, kendime göre bir ritüel gerçekleştirdim ve bu tarifi hazırladım.
İzmit’te geçirdiğim zamanların daha önce sözünü etmiştim sizlere. Neredeyse asırlık ve sayamayacağımız kadar çok olan meyve ağaçlarından da. Deprem sonrası alınan bir kararla bütün bahçeler yıkıldı ve yerine alçak binalar yapıldı. Bu o kadar kısa bir sürede oldu ki, ilk gördüğümde yaşadığım şoku ve hayal kırıklığını hiç unutamıyorum. Şimdilerde o zamanlar yaşadığım mutluluğu Fethiye’de tekrar yaşamak üzere elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.
Belki siz de bu tarifi denerken, benim kayısılara birkaç güzel dilek gönderirsiniz:)
Malzemeler:
Hamur için;
3 cup un
10 gr kuru maya
¼ tsp tuz
¼ cup toz şeker
¾ cup süt (ılık)
75 gr tereyağı (eritilmiş, soğutulmuş)
1 tsp sıvı vanilya
2 yumurta
İç harcı için;
10 adet büyük boy kayısı
200 gr süzme çiçek balı
1 tbsp tereyağı
2 dal biberiye
1 adet çubuk tarçın
Üzeri için;
2 dal biberiye
4 tbsp esmer şeker
100 gr çiğ badem
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kek için;
Unu geniş bir karıştırma kasesine veya set üstü yoğurma ekipmanınızın kabına alın. Ortasına bir çukur açıp mayayı ekleyin. Tuz ve şekeri maya ile temas etmeyecek şekilde unun kenarlarına gezdirin. Bu işlemi mayadan tam randıman alabilmek için yapıyoruz.
Başka bir kapta, süt, tereyağı, yumurta ve sıvı vanilyayı bir araya gelinceye kadar karıştırın. Sıvı karışımı kuru karışıma yavaşça ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamur tamamen bir araya geldikten sonra 6 dakika daha yoğurun.
Hafifçe yağladığınız bir kapta, üzerini streç film ile kapatarak, ılık bir yerde 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
İç harcı için;
Kayısıları yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Yayvan bir tencereye, kayısı, bal ve çubuk tarçını koyun. Kaynamaya başladıktan sonra, kayısılar tamamen püre haline gelene ve karışım suyunu yarı yarıya çekene kadar, orta ateşte 15-20 dakika daha pişirin.
Karışımı ateşten alın, biberiye yapraklarını ve tereyağını ilave ederek yağ eriyene kadar karıştırın. Soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Birleştirmek için;
Mayalanan hamuru, merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında, büyük bir kare şeklini alana kadar açın. Soğumuş olan iç harcı, hamurun bütün yüzeyine, eşit kalınlıkta yayın. Hamuru, ortalama 8×8 cm boyutlarında kareler oluşturacak şekilde kesin.
Uzun, dikdörtgen bir kalıbı yağlayın ve hafifçe unlayın. Kare şeklinde hazırladığınız hamurları kalıbın tabanına tek sıra halinde döşeyin. Elinizdeki hamurlar bitene kadar, hamurları kat kat yerleştirmeye devam edin.
Kalıba döşediğiniz hamurların en üstüne, ince ve eşit bir tabaka halinde esmer şekeri serpiştirin. Bademleri kabaca doğrayın ve biberiye yaprakları ile beraber onları da serpin. Ilık bir yerde 30 dakika daha mayalandırın. Fırına vermeden önce üzerine zeytinyağı gezdirin. 180 derecede, 1 saat 15 dakika pişirin.