Üç kuruş fazla olsun kırmızı olsun… Yaptığım ve tükettiğim yüzlerce ekmek reçetesinin sonunda farklı arayışlara girdim tabii:) bir insanın hayatı sadece mutfakta geçiyorsa, bazen kendini neşelendirmek için türlü oyunlar oynar. Bu tarifi denerken de ben çok eğlendim.
Mutfakta titiz çalışırım, ancak beni mutlu edecek kadar kirlenmeye de mutlaka izin veririm. Duvardan çıkaramadığım kırmızı lekeler de bu eğlenceden geri kalanlar oldu. Bu şekilde hem doğanın bitmeyen mucizelerine şahit oldum, hem de ortaya çok keyifli bir ekmek çıktı.
Bu reçetenin en temel halini paylaşmak istedim. Pancarın güzel aromasına ve dokusuna yakıştıracağınız, her türlü taze ya da kuru baharatı ekleyerek bu mükemmel görüntüye eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Tercihe göre, baharat tohumları ve kuruyemişler de neşenize neşe katabilir. Örneğin; anason tohumları, taze biberiye, kabak çekirdeği sizler için çok farklı oyun arkadaşları olabilir. İyi eğlenceleeeeer…
Malzemeler:
30 g taze maya
350 ml su (oda sıcaklığında)
700 g un
1 tbsp (çorba kaşığı kaşığı) tuz
250 gr haşlanmış, rendelenmiş pancar
30 ml zeytin yağı
Hazırlanışı:
Taze mayayı ufalayarak, suyun 50 ml kadarı ile karıştırıp homojen hale getirin. Başka bir kapta, un ve tuzu karıştırın. Unun ortasına zeytinyağı, kalan suyu ve mayalı karışımı ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamur bir araya gelmeye başladığında rendelenmiş pancarları da ekleyerek yoğurmaya devam edin. Pancarların içinde barındırdığı su miktarına göre un ihtiyacı artabilir. Çok sert olmayan ancak ele yapışmayacak bir kıvam elde etmeniz gerekiyor.
Hamur tamamen toparlandığında, hafifçe unlanmış bir kaseye alıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru tekrar yoğurarak, mayalanma sürecinde oluşan gazı çıkartın. Dilediğiniz şekli verip, üzerini nemli bir bez ile örterek ılık bir yerde 1 saat daha mayalanmaya bırakın.
Ben bu son mayalama işlemini, üzerine verdiğim deseni sağlayacak bambu bir mayalama kabı ile gerçekleştirdim. Siz dilerseniz direkt olarak unlanmış fırın tepsisi üzerinde topan ekmek (yuvarlak) olarak da mayalayabilir ve pişirebilirsiniz.
Fırınınızı 210 derecede ısıtın. Isıya dayanıklı bir kabın yarısını su ile doldurarak, fırının tabanına yerleştirin. Bu işlem fırının içinde eşit dağılan bir nem sağlayacak. Böylece hem ekmeğinizin kabuğu doğru kıvamda olacak hem de mayalanma sayesinde açılan gözenekler yapısını koruyacaktır.
Son mayalama işleminden sonra üzerine biraz un serpip, ısıtmış olduğunuz fırında 1 saat kadar pişirin. Ekmeğin altına hafifçe vurduğunuzda tok bir ses duyuyorsanız ekmeğiniz pişmiş demektir.
Şahane görünüyor, hemen deneceğim.. Pancarı ekmeğin içinde hayal edemezdim. Ellerinize sağlık
BeğenBeğen