Değerli eşimin bambaşka bir mesleği olmasına rağmen benim mesleğime duyduğu ilgi ve gösterdiği saygı beni her zaman çok etkilemiştir. Bu blog sayfası için hala gece gündüz birlikte çalışıyoruz. Taze makarnayla ilgili bu bölümü de kendisine armağan ediyorum :)) Çünkü sık sık farklı soslarla yaptığım denemeleri, her defasında aynı iştahla yemesi beni ayrıca mutlu ediyor. Neticede evde sürekli üretim yapan ve unlanmış bir kadınla yaşamaktan zevk almak da bir yetenek:)
Elbette evde odun ateşi kullanmıyorum:) Ancak şartlar ve hayal gücüm yettiğince tükettiğim her şeyi kendim üretmeye çalışıyorum. Sizinle paylaşacağım reçete sanıyorum 10 küsur denemeden sonra içime sinen tek formül. En karmaşığından en basitine her türlü tarifi denedim. Ne kadar ayrıntı varsa o kadar güzel olurmuş gibi gelirdi. Bunun taze makarna için geçerli olmadığını anladım.
Doğru ve taze bir un, pürüzsüz bir doku ve dinlenmiş bir hamurdan başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Aşağıda da belirttiğim gibi sert bir hamur olacağı için bir ekipmandan yardım almanız daha keyifli olacaktır.
Malzemeler:
2 ½ cup un (600 gr)
4 yumurta (büyük boy)
1 tsp tuz (tatlı kaşığı)
Hazırlanışı:
Un ve tuzu karıştırın. Unun ortasında bir boşluk açın ve yumurtaları ekleyin.
Düşük devirde, hamur toparlanıncaya kadar yoğurmaya devam edin.
Toparlanan hamuru, streç film ile, hava almayacak şekilde kaplayın. En az yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakın. Bu dinlendirme sayesinde hamuru açmak çok daha kolay olacaktır.
Dinlendirdiğiniz hamuru oklava yarımıyla açıp, keserek istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben bu işlemin daha hızlı ve düzgün olabilmesi için makarna açmak ve kesmek için kullanılan ekipmandan yardım alıyorum.
Pişirmek için;
Tencereye bolca su ve tuz koyarak tamamen kaynamasını bekleyin. Kaynayan suya makarnaları bırakın. Verdiğiniz şekle göre 3-5 dakika kaynatın. Bilinenin aksine makarnaları süzüp soğuk suya tutmayın. Eğer süzmeyi tercih edecek olursanız mutlaka suyundan bir bardak kenara ayırın. Bu kullanacağınız her türlü sos için kıvam ve lezzet sağlayabileceğiniz en önemli malzemeniz olacak.
Soslamak için;
Bu işlemi hazır makarnalarda daha çok, sosu makarna tenceresine boca ederek yaparız. Kuru yada taze makarna ayırmadan tam tersini uygulamak gerekiyor. Kremalı, domatesli, kıymalı veya sebzeli her türlü sosu hazırladıktan sonra, her ikisi de sıcakken bir araya getirmek ve makarnanın ayırdığınız suyundan ilave ederek kıvam vermek kusursuz bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
Saklamak için;
Taze makarnanın en çok ilgi bekleyen aşaması budur. Verdiğiniz şekil ‘Fettucine’ veya ‘Spagetti’ gibi uzun formda ise en doğrusu asarak kurutmaktır. Bu işlem için kullanılan ekipmanlar piyasada mevcut. Bu ekipman bana çok değerli birinden hediye olarak gelmeden önce, ben bu işlem için elbise askısı kullanıyordum.
Eğer kısa ve küçük formlarda şekil verdiyseniz kuru ve serin bir ortamda gün boyu elinizle harmanlayarak eşit olarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirirken az miktarda un kullanmanız işlemi kolaylaştıracaktır.Tamamen kuruyan makarnalarınızı hava almayacak saklama kutularına koyup, buzdolabında 2 gün, buzlukta ise 1 haftaya kadar bekletebilirsiniz.
Bilgi:
Taze makarna hamuru diğer hamurlara göre biraz daha sert bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile el ile toparlamak zor olabilir. Eğer hamur yoğurma aparatı olan bir karıştırıcınız varsa onu kullanmanızı tavsiye ederim.
Hamurun bir araya gelmesi malzemelerin çeşidine göre değişkenlik gösterebiliyor. Yumurtaları seçerken büyük olmasına dikkat edin.